Plastikkirurgi: En verden af plastik?

august 1, 2013

Brystforstørrelse, fedtsugning og ansigtsløft er bare nogle af de mange former for plastikkirurgi som tilbydes i dag. Og disse skønhedsoperationer er også blevet mere og mere populære.

Vi lever i dag i en verden hvor der er stort fokus på udseendet, og hvor skønhedsidealet ser noget anderledes ud end for 50 år siden. Mange kvinder drømmer om en slank og veltrænet krop, glat hud, faste baller, store bryster og evig ungdom. Dette skønhedsbillede er medierne især med til at påvirke, både i aviser, TV, ugeblade, reklamer osv. Vi bliver simpelthen konstant mindet om hvordan vi ”burde” se ud, af både skuespillere og fotomodeller; og ydre skønhed er modsat tidligere ikke noget man skal være født med, men noget man kan købe sig til.

Dette skønhedsideal har derfor sandsynligvis også gjort at kvinder er blevet mere villige til at få foretaget plastikkirurgi for at opnå deres drømmekrop, for på den måde at styrke deres selvtillid. Der er dog delte meninger om plastikkirurgi. Nogle ser kvinder som har ligget under kniven som falske dukker der har mistet deres naturlige skønhed, mens andre bare ser det som et genialt værktøj til at ”designe” sin krop lige som man ønsker det.

Det er for nogen lige så normalt at få ordnet negle eller gå til frisøren som at få indsprøjtet lidt botox i ny og næ. Dog er plastik operationer ikke lige så enkelt som en tur til frisøren – der er mange overvejelser der skal gøres. Er det resultat jeg drømmer om opnåeligt med nutidens kirurgi? Hvilke bivirkninger og konsekvenser kan operationen have? Hvor tydelig vil indgrebet være og kan jeg leve med det efterfølgende arvæv? Har jeg overhovedet økonomi til at få foretaget denne operation? Spørgsmålene er utallige, og det går ikke altid som forventet.

På trods af adskillige skrækhistorier om mislykkedes plastikoperationer, forhindrer det ikke mange kvinder i at ændre mening. Især ikke reality stjernen Linse Kessler som er kendt for sin store barm der også er blevet kåret til Skandinaviens største bryster. Linse er et idol for mange unge piger og kvinder, og er derfor endnu et bevis på mediernes rolle og påvirkning på nutidens kvindeideal.

Kroppen er det vi møder verden med, og det som man først lægger mærke til, hvilket gør den central og vigtig, og mediernes generelle fokus på skøn-, sundhed og evig ungdom er derfor en indirekte markedsføring for skønhedsindgreb.

Det kan derfor diskuteres om man virkelig har retten til at bestemme over sin egen krop, eller om det bare er noget vi bilder os ind?  Har medierne en formyndende rolle i forhold til at påvirke og måske ligefrem opfodre unge kvinder til at ligges under kniven?

plastikkirurgi

Tags: , ,

One Comment

  1. kasper-fred siger:

    Interessante observationer omkring det samfundsmæssige pres som lægges på kvinder. At drage konklusionen, at man ikke bestemmer over egen krop, vil jeg dog mene er et skridt for langt. I samfundet har der altid været skønhedidealer at jage, så på den front er der ikke ændret så meget. At skønhedsidealet så er ændret, er vel en naturlig udvikling.

Leave a Comment