Pas på naturen og spar på el-regningen – køb LED pærer!

april 18, 2013

Over de sidste 5 år er der sket en masse på markedet for elpærer: Glødepæren er død, energispare pæren er blevet voksen og så er LED pærer ved at overtage magten hjemme hos hr. og fru Danmark.

Tidligere kunne man snildt købe 50 glødepærer for 100 kr. Så havde man et lager, som man bare tog fra, når en lampe stoppede med at lyse. I dag køber man én dyr pære, som til gengæld har en meget lang levetid. Siden September 2012 har det været forbudt at producere og importere glødepærer i EU, så nu bliver man nød til at vælge mellem energisparer pærer, halogen eller LED pærer.

LED pærer eller energispare pærer

LED pærerDe to mest populære el-pærer er den velkendte energispare pære og de nyere LED pærer. De fungerer groft set på 2 forskellige måder, men har det til fælles, at de begge bruger langt mindre i strøm end glødepæren.

Begge har den fordel, at de bruger op til 80 % mindre strøm end glødepærer, men det du sparer ved at vælge energispare pærer eller LED pærer er ved at være så naturligt, at fokusset nu er flyttet over på diverse andre fordele og ulemper, når pære og lampe skal matches.

Forskelle på LED og energispare pærer

En af de væsentlige forskelle på energispare pærer og LED pærer er at energispare pærer har et køligere lys, hvorimod at LED pærer kan fås i en noget varmere version, som ligger meget tætter på det varme lys, vi kender fra glødepæren. En almindelig glødepære har en Ra-værdi på 97- 99. Energispare pærer og lysstofrør ligger omkring 80-85 i Ra-værdi. De nyeste LED pærer kan fås med en Ra-værdi på op til 95.

Levetiden på de to er også forskellige. En LED pære har med sine 15-50 år den dobbelte levetid ift. energispare pæren. Dette er det vigtigste argument for, at du skal vælge LED pæren. Priserne på de to ligger ofte meget i samme niveau, hvorfor du kan spare penge på at købe LED pærer, fordi de har den dobbelte levetid og dermed teoretisk set kun koster halvdelen.

Den sidste forskel er et rent irritationsmoment for de fleste: at energispare pærer har brug for et minuts tid til at varme op og lyse for fuld styrke. Dette er ikke tilfældet med LED pærer. De starter for fuld styrke, når du tænder for lyset – ligesom glødepærerne gjorde. Dette kommer af hvordan de hver især fungerer. Dette betyder samtidig også, at LED pærer fungerer i lamper med lysdæmper, hvor energispare pæren skal være lavet specielt til dette formål.

Energispare pærer er desuden lavet med kviksølv og er ikke særlig miljøvenlige at skille sig af med. De skal – ligesom batterier – specialsorteres. Det samme problem er ikke eksisterende for LED pærer – men uanset hvilken pære, du har, så bør du sørge for at aflevere den det korrekte sted.

Den åbenlyse konklusion er dermed, at du kan drage stor fordel af at vælge LED pærer pga. miljøvenlighed, energiforbrug og levetid. Ikke at energispare pæren er et dårligt valg, men de har desværre nogle åbenlyse ulemper, som er værd at overveje, inden man vælger at betale for en pære med 10+ års levetid. God fornøjelse med dit valg af pære.

Tags: , ,

Leave a Comment