Låsesmed: et erhverv i rivende udvikling!

oktober 31, 2013

En låsesmed beskæftiger sig helt overordnet med låse og nøgler. I gamle dage var det de såkaldte grovsmede, der agerede låsesmede, og deraf kommer ordet ”smed”. I sin tid var den en videnskab at kreere og bryde sikre låse. I dag er det et helt anderledes erhverv:

I dag beskæftiger den almene låsesmed sig med salg og service af stort set alle tænkelige låse og sikkerhedssystemer. En låsesmed varetager opgaver som fremstilling af kopier af nøgler til biler og huse samt installation af alarmsystemer og tyverisikringer til både private og firmaer.  Området for tyverisikring, adgangskontrol og overvågning er lige nu i eksplosiv udvikling, og låsesmedene er spiller en nøglerolle i denne udvikling. En større den af de nyeste sikringsordninger fungerer ved hjælp af både grundlæggende mekanik, elektronik og endda software. Således stilles der større krav til uddannelse af låsesmedene.

En helt almindelig arbejdsdag for en låsesmed kan se således ud:

Låsesmeden kan blive kaldt ud til diverse opgaver i løbet af dagen. Opgaverne kan omfatte montering af forskellige låse-, alarm- og sikringssystemer til både private, institutioner og virksomheder. I forbindelse med disse monteringer og installationer skal låsesmeden kunne yde kompetent rådgivning i forhold hvilke låse og systemer der bedst dækker den aktuelle kundes behov.

låsesmed

Ligeledes kan man blive kaldt ud på akut-opgaver. I disse tilfælde drejer det sig oftest om eksisterende systemer, der ikke virker – altså at et system er brudt ned. Det kan være en meget alvorlig situation for diverse firmaer og institutioner. I den forbindelse kan man være nødsaget til selv at fremstille de nødvendige komponenter for at kunne fuldføre reparationen – hvis det drejer sig om en almindelig lås og ikke et alarmsystem eller lignende.

I nogle tilfælde er man som låsesmed tilknyttet et vagtsystem, hvor man rykker ud til virksomheder, private, institutioner og lign. i forbindelse med et indbrud. I den forbindelse er det essentielt, at stedet hurtigt sikres med nye låse.

Erhvervet som låsesmed har ændret sig meget siden grovsmedene producerede store jernlåse. Det er en branche, som er i rivende udvikling. Som låsesmed kommer man ud for et hav af forskellige opgaver – hvilket er med til at tilføje variation til arbejdet.

Tags:

Leave a Comment