fransk hvidvin

Hvad skal du vide om fransk hvidvin og mousserende hvidvin?

marts 17, 2014

De fleste af os elsker et godt glad vin. Nogle er mest til rødvin, andre mere til hvidvin, nogle portvin, mousserende vin. Vi alle har nemlig forskellige smagsløg, og har hvert sit foretrukne. Men ikke desto mindre, så har de fleste et godt forhold til vin. Hvor det til gengæld kniber lidt, er, når det kommer til viden og kendskab til vin.

Dette vil jeg gerne gøre op med! For hvad pokker er meningen med at elske et godt glas vin, hvis man ikke kan genkende den enkelte vin, og selv være i stand til at hive en god flaske vin ned fra hylden i supermarkedet, hos vinhandleren eller hvor end, man måtte købe sin vin henne?!

Det logiske ville være at starte ud med rødvinen, da det ofte er den vintype, som der bliver drukket mest af rundt omkring. Men jeg vil derimod starte med at skrive lidt om fransk hvidvin og mousserende vin.

fransk hvidvin

Så hvis jeg allerede har fået vækket din interesse en smule, så gør dig selv den tjeneste, at læse med her på bloggen fremover!

Fransk hvidvin
Frankrig er hjemland for mange af verdens aller bedste hvidvine. Det er vel almen viden, at Frankrig ganske enkelt er noget helt særligt, når det kommer til produktion af vin. Og det skyldes, at vinproduktion ligger så dybt nede i kulturen, og er en sand tradition blandt mange franskmænd. Derfor har man også taget de franske druer til sig i resten af verden, i et forsøg på at efterlignende det eksklusive ry fransk vin har.

De vel nok mest kendte regioner i Frankrig, der producerer hvidvin er Alsace, Bordeaux og Bourgogne. Disse tre regioner adskiller sig vidt fra hinanden, hvorfor de ej heller anvender den samme drue.

I Bordeaux anvendes druen Sauvignon Blanc, som klart er bedst, når den blandes med druen, Semillion. Denne blanding giver en tør og aromatisk hvidvin.

I Bourgogne bruges druen Chardonnay. Denne drue er også dét, som står bag de meget berømte hvidvine, der stammer fra Bourgogne. Det er også grunden til, at druen i dag er anvendt så mange steder i verden.

Sidst men ikke mindst, Alsace. Regionen har om nogen en stolt tradition for produktion af hvidvin bag sig. Her finder du kun vine, der er produceret på en enkelt drue. I forhold til regionens størrelse anvendes et hav af druer. Heriblandt Riesling, Pinot Blanc, Muscat og mange andre.

Mousserende vin
Rigtig mange kender ikke til udtrykket ’mousserende vin’. De fleste kender til gengæld til Champagne. Champagnen er netop en mousserende vin. Den kendetegnes dog ved at være en eksklusiv mousserende vin, som kun produceres ét sted i Frankrig, hvorfor andre mousserende vine ikke må gå under samme navn. Ej heller de øvrige mousserende vine fra Frankrig.

Mousserende vin kendetegnes ved, at den indeholder kulsyre, hvilket skaber trykket i flasken, og gør, at vinen sprøjter ud, når den åbnes.

Der produceres mousserende vin i hele verden. I Spanien går det under Cava og i Italien går det under Spumante.

Mousserende vin bruges primært til mere festlige højdepunkter, hvor der skal fejres et eller andet. Men vinen egner sig også godt til diverse madvare alt afhængig af, hvilken drue den er lavet på.

Tags: , , , ,

Leave a Comment